Miten valita oikeat kelluntaliivit?

Ajankohtaista

Kellunta- ja pelastusliivien valinta riippuu käyttötarkoituksesta ja olosuhteista. Lapsille suositellaan kauluksellista pelastusliiviä, joka kääntää käyttäjänsä selälleen ja kaulus pitää päätä pinnan yläpuolella. Ilmatäytteiset liivit ovat mukavan huomaamattomat yllä ja sopivat myös vapaa-ajan veneilyyn. 

Miten valita oikeat pelastusliivit?

Henkilökohtaiset kelluntavarusteet jaetaan neljään ryhmään: 

50 N -merkitty kelluntapukine kelluttaa oikein valittuna (tarkista painoraja) käyttäjäänsä, mutta ei käännä veteen joutunutta selälleen. Se on tarkoitettu käytettäväksi suojaisilla vesialuilla, joilla veteen joutuneella on mahdollisuus saada apua pelastuakseen. Kelluntapukineen väriä ei ole määritetty, eikä siinä ole heijastinta eikä pilliä. 

100 N -merkitty pelastusliivi kääntää käyttäjänsä selälleen ja se on lisäksi varustettu päätä tukevalla kauluksella. 100 N pelastusliiviä voidaan käyttää suojaisten alueiden lisäksi avoimilla vesialueilla ja saaristossa. Pelastusliivit ovat huomiovärisiä ja niissä on varusteina sekä heijastimet että pilli. Usein näissä liiveissä on myös haaranauhat, jotka varmistavat, että liivit pysyvät oikein yllä kellutustilanteessa. 

150 N -merkitty pelastusliivi on usein ilmatäytteinen ja se kääntää käyttäjänsä selälleen. 150 N pelastusliivi on soveltuu käytettäväksi avomerellä sekä työtehtävissä vesillä. Se tukee käyttäjä päätä vedessä ja pitää hengitystiet veden pinnan yläpuolella. Liiviin voidaan lisätä myös roiskesuoja, joka estää veden joutumisen hengitysteihin. 150 N -pelastusliivi on täyttyneenä huomiovärinen ja siinä on sekä heijastimet että pilli. Liivissä tulee olla myös haaranauhat, jotka varmistavat oikean asennon vedessä. Purjehtijoilla on näissä liiveissä usein myös turvavaljaat ja siinä turvaköysi.  

275 N -merkitty pelastusliivi kääntää myös raskaissa varusteissa olevan käyttäjän selälleen vedessä ja se mahdollistaa kääntymisen turvalliseen kellunta-asentoon myös pelastautumispukua käytettäessä. Varustuksena on hejastimet, pilli ja haaranauhat. 

150 N- ja 275 N -pelastusliivejä valmistetaan myös kaksikammioisina malleina ammattikäyttöön. 

Mallista ja merkinnästä riippumatta kelluntapukineen tulee olla ehjä ja niiden kellutusominaisuuksien tulee olla alkuperäisellä tasolla. Tärkeää on myös, että kellukkeet, vyöt, nauhat, saumat, soljet, vetoketjut ja lukot ovat ehjiä. Ilmatäytteiset liivit tulee tarkistaa vuosittain. Lue tarkistuksesta lisää tästä. 

Asiantuntijana artikkelissa toimi Timo Lampén.