Ahvenanmaa ympäristösertifioi vierassatamiaan

Ajankohtaista

Viidelle ahvenanmaalaiselle vierassatamalle on myönnetty kansainvälinen Blue Flag -ympäristösertifikaatti. Blue Flag on lajissaan maailman suurimpia ympäristösertifikaatteja ja käytössä lähes 50 maassa. Ahvenanmaalaiset satamat ovat ainoat sertifioidut satamat Suomessa.

Blue Flag -logo“Blue Flag -sertifiointi on meille uskomattoman hieno asia! Se on tunnustus onnistuneesta työstämme kestävän kehityksen hyväksi”, toteaa äskettäin sertifikaatin saaneen Käringsundin vierassataman omistaja Yvonne Sjöström Eckeröstä. Muut sertifioidut vierassatamat ovat Glada Laxen, Karlby, Kastelholm ja MSF

Vastuullisuus on entistä tärkeämpi osa matkailuelämystä. Yhä useammat matkailijat odottavat kohteiltaan yhä selkeämpää vastuullisuus- ja ympäristötyötä. Muutama vuosi sitten vastuullinen matkailu yhdistettiin lähinnä luksusmatkailuun, mutta nyt sitä pidetään itsestäänselvänä tekijänä. 

“Ensimmäiset viisi ympäristösertifioitua vierassatamaamme ovat merkittävä askel Ahvenanmaan matkailun pitkäjaksoisessa ympäristötyössä ja vastuullisessa kehittämisessä”, toteaa hankevastaava Emma Lundberg matkailuorganisaatio Visit Ålandista.

Kastelholms gästhamn
Kastelholm on yksi Blue Flag -sertifioiduista vierassatamista.

Jotta vierassatama saa nostaa lipputankoonsa sinisen lipun, sen on täytettävä erilaisia kriteereitä, joita ovat esimerkiksi ympäristöjohtaminen, ympäristötietous, turvallisuus, palvelu sekä vedenlaatu. Sertifiointihakemuksen hyväksyy sekä paikallinen että kansainvälinen raati. Kansainväliseen raatiin kuuluu esimerkiksi YK:n ympäristöohjelman, UNESCOn ja maailman matkailujärjestön WTO:n edustajia. 

Blue Flag -sertifioituja vierassatamia, rantoja ja veneitä on kaikkiaan yli 4500 kappaletta lähes 50 maassa. Blue Flagin toiminnasta vastaa kansainvälinen järjestö Foundation for Environmental Education (FEE), jonka pääkonttori on Kööpenhaminassa. 

“Tämän vuoden kansainvälisen tuomaristokokouksen kohokohtana oli Blue Flag -sertifikaatin myöntäminen ensimmäisille ahvenanmaalaisille vierassatamille”, kertoo Blue Flag Internationalin johtaja Sophie Bachet Granados.

Ahvenanmaalla sertifioinnista vastaa matkailuorganisaatio Visit Åland. Ahvenanmaalaiset satamat ovat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Blue Flag -sertifioidut satamat Suomessa. Sertifiointi on tehty yhteistyössä Interreg Central Balticin Smart Marina -hankkeen kanssa, josta on vastannut Ålands Utvecklings Ab.

“Työ jatkuu ja tavoitteena on sertifioida uusia paikallisia vierassatamia kaudelle 2021”, Emma Lundberg toteaa.

Blue Flag on Green Key -ympäristöluokituksen rinnakkaissertifiointiohjelma, joka on ollut käytössä Ahvenanmaalla vuodesta 2014 lähtien.