Venekaupan unelmapaikka on Päijänteen ja Lahden välissä

Ajankohtaista

 

Suomen vilkkaimman kanavan vieressä, Päijänteen ja Lahden Vesijärven välisellä kannaksella on hyvä tehdä venekauppaa, sanoo Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen. Vääksyssä vietetään 40-vuotisjuhlia veneilykauden kynnyksellä 20.–21. huhtikuuta nauttien pyttipannusta ja hyvistä venetarjouksista. 

Vääksyn Konepiste venemyyjät

Vääksyn Konepisteen venemyynnin ydinjoukko: Jukka Virtanen, Jyrki Hatanpää, Katja Nissinen, Jari Äikäs, Janne Korhonen ja Jouni Korhonen. Lisäksi Lahden Konepisteessä työskentelee mm. AMT-veneiden parissa Janne Juntunen. Kuva: Virpi Miettinen. 

 

Yksi Suomen suurimmista vene- ja konekaupoista toimii Päijät-Hämeessä. Korhosen veljesten Jannen, Petterin ja Jounin sekä Valtteri Bottaksen omistama yritys jo pitkään kasvanut tasaista tahtia toimialan trendeistä riippumatta.

Vuoden 2008 jälkeen Vääksyn Konepisteen liikevaihto on kolminkertaistunut, kun samaan aikaan koko maassa rekisteröityjen veneiden määrä on laskenut yli 6000 veneestä reiluun kolmeen tuhanteen. 

Toimitusjohtaja Janne Korhonen uskoo kehityshalukkuuden olevan tärkeä selittävä tekijä kasvun takana. 

”Palvelun ja asiakaskokemuksen parantaminen on asia, jonka kanssa meillä tehdään töitä jatkuvasti. Kun henkilökunnan määrä on jo ylittänyt kymmenen, niin toiminnan kehittäminen tasalaatuiseksi on mahdollista ja kehityshalukkuutta meillä löytyy”, Korhonen sanoo. 

Vääksyn Konepiste täytti tänä keväänä 40 vuotta. Nykyisten yrittäjien, Korhosen veljesten isä Erkki Korhonen aloitti konekaupan vuonna 1983 Vääksyn keskustassa. Toiminta alkoi Rapalan tehtaan entisissä tiloissa. Valtteri Bottas, Korhosen veljesten lapsuusaikainen ystävä, tuli yhtiöön mukaan, kun sukupolvenvaihdos vietiin loppuun 2020.  

Janne Korhosen mukaan Vääksy oli isältä ”hyvä veto”, sillä suurjärven rannalla eletään mökkiläisistä. Aluksi pienkoneet ja polkupyörät olivat tärkeitä tuotteita, mutta valikoimaan kuuluivat alusta lähtien veneet ja perämoottorit. 

”Vääksy on erinomainen paikka venekaupalle, sillä Uudenmaan väestörikkaat alueet ovat lähellä ja monipuoliset vesistöt aivan vieressä. Paikkakuntalaisetkaan eivät oikein huomaa, millainen vetovoima alueella on”, Janne Korhonen sanoo. 

Myynnissä tärkeimmät kotimaiset venemerkit ja itse maahantuodut Quicksilver ja Bayliner

Vääksyn Konepisteen liikevaihto syntyy kolmesta tuoteryhmästä: veneistä ja vesijeteistä, mönkijöistä ja moottorikelkoista. Myynnissä ovat suomalaisille tärkeät kotimaiset merkit Buster, Suvi, Bella, Flipper ja Falcon, mutta monista muista venekauppiaista poiketen Vääksy tuo myös maahan veneitä: jykevistä ohjaushyttiveneistä tunnettua Quicksilveriä sekä jenkkiveneiden klassikoihin kuuluvaa, pääosin retkivenekäyttöön myytävää Baylineria. 

”Merkeistä tärkein on rekisteröintitilaston ykkönen Buster. Omien venemerkkien maahantuonti on yksi tulos porukan kehitysmyönteisyydestä. Toinen erikoisuus on se, että olemme vahva sekä Mercury- että Yamaha-perämoottoreiden myyjä”, Korhonen kertoo.  

Perämoottoriveneiden rinnalla vesijettien suosio on kasvanut nopeasti. Suomen suosituin moottorialus onkin BRP:n Sea-Doo -vesijetti, joita on rekisteröity koko maassa viime vuosina yli tuhannen kappaleen vuositahdilla.  

”Veneiden koot on kaiken kaikkiaan kasvaneet. Ennen 50-hevosvoimainen moottori oli iso, mutta nyt perusmökkivene on 4-6 metrin välillä oleva avovene, jossa on 20–150 hevosvoima perämoottori. Mutta yhtä lailla meillä myydään soutuveneitäkin”, Korhonen huomauttaa.  

Vääksyssä varustellaan myös kalastusveneet 

Yksi Vääksyn Konepisteen erikoisala on kalastusveneiden varustelu. Omassa porukassa on innokkaita kalastajia, joten harrastajien tarpeet ymmärretään hyvin. Käytännössä varustelu merkitsee elektroniikan, heittotasojen, takiloiden ja muun tarpeellisen varustuksen räätälöimistä asiakkaiden valintojen mukaan. 

”Vetouisteluveneiden kysyntä on pienentynyt, mutta niiden rinnalle ja ohi on noussut heittokalastus. Se on ymmärrettävää, sillä kynnys heittokalastusharrastuksen aloittamiseen on matala. Alkuun pääsee pienellä, mutta laitteiden ja etenkin uuden elektroniikan kanssa on todella hienoja mahdollisuuksia. Uusien kaikuluotainten avulla voi nähdä reaaliajassa sekä kalan että vieheen”, Korhonen innostuu. 

Uusien veneiden rinnalla erittäin merkittävää on käytettyjen veneiden kauppa. Erityisesti kalliimpien veneiden kaupassa on tyypillistä, että vanhempi vene jää vaihdossa liikkeeseen ja sille etsitään seuraava omistaja.

”Meidän elinkaariajatteluumme kuuluu asiakkaan palvelu alusta loppuun. Siihen kuuluu uuden laitteen hankinta, ehkä uuden moottorin vaihtaminen veneen vanhetessa sekä huolto ja talvisäilytys. Talvisäilytyksen kasvu alkoi meillä varhaisessa vaiheessa, sillä alueella on aina ollut ulkopaikkakunnilta tulevia mökkiläisiä, joille veneen talvisäilytys on hankalaa”, Korhonen kertoo.  

  Vääksyn Konepiste venemyynti, huolto ja talvisäilytys henkilökunta

 Vääksyn Konepisteen palveluksessa työskentelee yrittäjät mukaan lukien 18 henkeä vene- ja konemyynnin, huoltojen ja talvisäilytyksen parissa. Kuva: Virpi Miettinen.