Venemessujen teemana on perjantaina 15.2. Itämeren suojelu

Ajankohtaista

Vene 19 Båt -messuilla jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pelasta Itämeri -palkinto. Perjantaina 15.2. venemessujen Purjehdussataman teemana on Itämeri ja paikalla asiantuntijat kertomassa, miten jokainen voi omalta osaltaan toimia Itämerta saastuttamatta.  Messukävijät voivat ostaa myös messuille tullessaan Itämeri-lipun.

Venemessuilla vietetään perjantaina 15.2. Itämeri-päivää

Venemessuilla Itämeren tilasta kertoo muun muassa venemessujen yhteistyökumppani Baltic Sea Action Group, joka hakee ratkaisuja Itämeren ongelmiin yhteistyön kautta. Itämeren monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseksi on tärkeää, että tietoa ja osaamista jaetaan monialaisesti. Yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa meren tilaan omalla toiminnallaan, mutta lisäksi tarvitaan laajempaa, systeemitason muutosta. Maanviljelykäytäntöjen päivittäminen, ja eläintuotannosta syntyvien biomassojen kestävämpi ja tehokkaampi käsittely ovat esimerkkejä BSAG:n ajamista isoista muutoksista. 

”Kaikkien valuma-alueen valtioiden on kannettava vastuunsa Itämeren tilanteesta. Samalla emme kuitenkaan saa unohtaa sitä, että positiivisesta kehityksestä huolimatta Suomen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on edelleen kohtuuttoman suuri. Työtä siis riittää tehtäväksi. Pyrimme siihen, että myös tulevan sukupolven veneilijät pääsevät nauttimaan Itämeren ainutlaatuisuudesta”, sanoo BSAG:n toimitusjohtaja Johan Schmidt.

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa

Suomen Messusäätiö jakaa ensimmäistä kertaa yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa 5000 euron Pelasta Itämeri -palkinnon. Sen saa henkilö tai taho, joka on toiminnallaan vaikuttanut Itämeren tilaan parantavasti. Palkinto jaetaan 15.2. klo 15 ja palkinnon saaja julkaistaan perjantaiaamuna.

Mikromuovitutkimuksen tuloksia

Kari ”Ruffe” Nurmi tulee kertomaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoiden Maiju Lehtiniemen ja Jyri Tirroniemen kanssa viime kesän Atlantin yli Itämerellä -projektistaan, jossa Ruffe purjehti noin kuukauden maissa käymättä Itämerellä ja  keräsi näytteitä auttaen ympäristökeskuksen mikromuovitutkimusta. Yhteistyön tuloksista kuullaan venemessuilla 15.2. klo 16.30.

Messuilla kuullaan Wärtsilän ja Seabin Projectin yhteistyöstä ja siitä, miten Wärtsilä on sitoutunut toimimaan merien suojelemiseksi vähentämällä laivojen päästöjä ja tukemalla uusia innovaatioita. Tästä kertoo 15.2. klo 17.30 Wärtsilä-konsernin viestintäjohtaja Atte Palomäki.  

Oman panoksensa Itämeren puolesta antaa myös Pekka Hyysalo, joka on puhumassa aiheesta Fight Back for the Seas 15.2. klo 15.30. Meriluonnon puolesta on tehtävä tekoja, jotta luonto toipuu.  

Miten voimme auttaa Itämerta?

Viime vuoden hellekesä rikkoi ennätyksiä Itämeren levätilanteen suhteen. Sinileväkukinnat piinasivat suurta osaa rannikkoalueesta, ja monen meren ystävän rakkaat uimarannat ja purjehdusreitit olivat sinilevän peitossa. Miksi meri kärsii, vaikka niin paljon on jo tehty sen hyväksi? Onko meillä vielä toivoa puhtaasta Itämerestä? Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä meren auttamiseksi? John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava johtaja Marjukka Porvari kertoo, miten voimme auttaa Itämerta 15.2. klo 16.00. 

John Nurmisen Säätiö on mukana messuilla osastollaan, kuten myös 50 vuotta tänä vuonna täyttävä Pidä Saaristo Siistinä ry. Pidä Saaristo Siistinä kertoo toiminnastaan Purjehdussatamassa 15.2. klo 17. Päivän päättää klo 18 paneelikeskustelu, jossa toimitusjohtaja Johan Schmidt Baltic Sea Action Groupista, Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari John Nurmisen Säätiöstä ja pääsihteeri Aija Kaski  Pidä Saaristo Siistinä ry:stä keskustelevat Itämeren tilasta. Moderaattorina toimii Esko Kilpi. Nämä kaikki tahot tekevät arvokasta työtä Itämeren hyväksi ja tuovat toimintaansa esille venemessuilla. 

Vene 19 Båt -messut järjestetään 8. – 17.2.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta. Vene 19 Båt -messut tuo esille Baltic Sea Action Groupin toimintaa ja tuo tapahtumaan entistä enemmän Itämeri-sisältöä. Messujen pääyhteistyökumppani on Mercedes-Benz. Venemessuilla esitellään yli 500 venettä ja paljon kalastukseen ja vesielämään liittyviä tuotteita sekä varusteita ja tarvikkeita.

Aukioloajat 
to-pe 13. – 15.2. klo 11-19
la-su 16. – 17.2. klo 10-18

Pääsyliput aikuiset 19 e/ lapset (7-15 v) ja erikoisliput 12 e. Itämerilippu maksaa euron enemmän. 
Ryhmäliput ovelta 12 e/hlö ja ennakkoon ostettuna 10 e/hlö, ryhmässä min 10 hlöä.
Maanantaista torstaihin (11.–14.2.) alle 15-vuotiaat pääsevät maksutta messuille. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.