Tarkista menikö GPS sekaisin 6. huhtikuuta

Ajankohtaista

Vanhan satelliittipaikantimen toimivuus kannattaa varmistaa ennen veneilykauden 2019 alkua, sillä iäkkäämpien laitteiden GPS-kello saattaa nollautua 6.4.2019 alkaen. Tämä voi aiheuttaa paikannusvirheitä, mutta ainakin ongelmia kalenteriin ja kellonaikaan perustuvien tietojen kuten paikallisen erannon ja vuorovesitietojen käsittelyssä.

GPS-paikantimia käytetään varsinaisten gps-vastaanotinten lisäksi mm. karttaplottereissa, AIS-laitteissa ja VHF-meriradiopuhelimissa. Ongelma koskee todennäköisimmin vanhoja laitteita, joiden laiteohjelmistoa (firmware) ei ole päivitetty 10–15 vuoteen.  

Päivitä GPS plotteri 2019

Tarkista näyttääkö laite sijainnin oikein

Raymarine neuvoo vanhan laitteen omistajia tarkistamaan, että paikantimen antaja sijaintitieto pitää paikkaansa. Jos paikanmääritys toimii eikä tarkkaa kellonaikaa tarvitse mihinkään toimintoon, voi laitteen käyttöä jatkaa. Furuno puolestaan varoittaa, että GPS-vastaanottimen kello voi aiheuttaa myös paikannusvirheitä.

Furunon mukaan joissakin laitteissa on voinut esiintyä ongelmia jo 17.3.2019 alkaen. Näihin kuuluvat mm. Furuno GP-1600, GP-1810, GP-280, GP-3210, GP-380 ja GP-680 -plotterit. Furuno kehottaa ryhtymään toimenpiteisiin, jos järjestelmään on verkotettu esimerkiksi AIS-järjestelmä, sillä samaa aikatietoa voidaan käyttää kaikissa toisiinsa liitetyissä laitteissa.

Garmin kertoo, että suurin osa laitteista toimii jatkossakin ongelmitta, mutta muissakaan laitteissa paikannustarkkuuden ei pitäisi kärsiä vaikka laite näyttääkin väärää päivää ja kellonaikaa.

Raymarinen mukaan ongelmasta eivät kärsi sen nykyiset tuotteet kuten Axiom ja Element-monitoiminäytöt sekä Dragonfly-kaikuluotain–GPS-yhdistelmät tai vastikään tuotannossa olleet laitteet kuten a/c/e/eS/gS -sarjojen monitoiminäytöt ja esimerkiksi AIS650-ais-lähetin-vastaanotin.

Raymarine on julkaissut verkkosivuillaan listan laitteista, joissa ongelmia voi esiintyä. Esimerkiksi suosituissa vanhemmissa C-sarjan laajakuvanäytöissä (C90W, C120W, C140W) GPS-kello pysyy ajassa ainakin vuoteen 2025 saakka, Raymarine RC435 -karttaplotterin kello taas voi vikaantua jo tänä vuonna. Ennen vuotta 1998 valmistettujen laitteiden kellonaika on Raymarinen mukaan voinut olla pielessä jo vuodesta 2015 alkaen.

Mitä gps-paikantimen omistajan kannattaa nyt tehdä?

  1. 1. Varmista ennen veneilykauden alkua, että GPS antaa oikean sijaintiedon.
  2. 2. Tarkista onko laitteen kello ja kalenteri oikeassa ajassa.
  3. 3. Päivitä laite, jos valmistajalta on saatavilla ohjelmistopäivityksiä.

 

Jos laitteessa on ongelmia eikä päivitystä löydy, voi järjestelmästä riippuen ratkaisu olla esimerkiksi ulkoisen gps-vastaanottaminen liittäminen monitoiminäyttöön. Joissain tapauksissa ainoa apu on uuden laitteen hankkiminen.

Syynä viikkolaskurin nollaantuminen

Syynä ongelmaan on GPS-laitteen viikkolaskurin nollaantuminen (ns. GPS-viikkosiirtymä tai GPS Week Rollover). GPS-aikakauden täytyttyä päivittämättömän laitteen kalenteri saattaa palata tammikuuhun 1980 tai johonkin muuhun virheelliseen ajankohtaan.

GPS-vastaanottimet määrittävät UTC-ajan viikon viikkonumeron perusteella ja osaavat laskea viikkoja aina 1023:een saakka, jonka jälkeen laskeminen alkaa uudestaan nollasta. Ensimmäinen GPS-aikakausi alkoi 6.1.1980, joten kellot nollaantuivat ensimmäisen kerran 21. elokuuta 1999 ja toinen kierros tulee täyteen 6. huhtikuuta 2019.

Monien veneilyelektroniikan valmistajien sivuilta on saatavana tarkempia tietoja ainakin englanniksi.

 

Mika Särkijärvi