Kirja Tapio Lehtisen yksinäisestä purjehduksesta maailman ympäri

Ajankohtaista

”Osa sieluani jää lentelemään Eteläiselle valtamerelle albatrossien kanssa.” 

Tapio Lehtisen yksinäisestä purjehduksesta maailman ympäri on julkaistu kirja 2020.
 
Tapio Lehtinen teki vuosina 2018–2019 suomalaista purjehdushistoriaa: hänestä tuli kuudes ihminen, joka on purjehtinut yksin keskeytyksettä ja ilman elektronisia navigointi- ja ohjauslaitteita maailman ympäri.  
 
Lehtinen osallistui Golden Globe -yksinpurjehduskilpailuun, jossa noudatettiin 50 vuotta sitten järjestetyn vastaavan kilpailun sääntöjä. Suuntaa piti mitata sekstantin ja taivaankappaleiden avulla. Musiikkiakin sai kuunnella vain c-kasetilta.  
 
Matka oli ainutlaatuinen, koska sen aikana ei saanut pysähtyä välisatamissa. Kaikki ruoka ja juoma oli kuljetettava mukana. Matkalla oli useita vaaratilanteita ja tiukkoja paikkoja. Sisulla ja peräänantamattomuudella Lehtinen pääsi maaliin 322 päivää lähdön jälkeen. 
 
Lehtinen tuli maaliin yli sata päivää voittajan jälkeen, sillä veneen pohjaan kasvaneet hanhenkaulat hidastivat hänen matkaansa. Poikkeuksellisessa kilpailussa jo maaliin pääseminen oli kuitenkin voitto.  
 
Ensimmäisessä Golden Globe -purjehduksessa 1968–1969 maaliin pääsi yksi kilpailija. Heinäkuussa 2018 alkaneessa ja keväällä 2019 päättyneessä toisessa Golden Globe -kilpailussa 18 purjehtijasta perille pääsi vain viisi purjehtijaa. 
 
Yksin seitsemällä merellä -kirja kertoo Tapio Lehtisen yksinpurjehduksestaLehtinen kertoo kirjassa sanoin ja kuvin meriseikkailunsa jännittävistä vaiheista taustajoukkoja unohtamatta. Heihin kuuluivat muun muassa Lehtisen lapset Silja ja Lauri, jotka ovat olympiapurjehtijoita, ja Suomessa etätukea tarjonneet radioamatöörit. 
 
Ari Pusa on yksi Suomen kokeneimpia urheilutoimittajia, jolla on pitkä ura Helsingin Sanomissa. Hän on raportoinut lukuisista eri lajien arvokilpailuista ja olympialaisista, ja hän seurasi päivittäin Tapio Lehtisen maailmanympäripurjehdusta.

Tapio Lehtinen ja Ari Pusa: Yksin seitsemällä merellä (Docendo 2020), sidottu, 240 sivua.