Kalajoen Marinan kehittäminen hyvässä vauhdissa

Ajankohtaista

Kalajoen Marinasta on tavoitteena rakentaa matkailukeskuksen merellinen olohuone, josta löytyvät modernit veneilypalvelut, monipuoliset merelliset aktiviteetit ja tasokasta majoitusta paikallisine ravintoloineen. Uivassa näyttelyssä elokuussa esiteltävä hanke on jo hyvässä vauhdissa ja nyt veneilijöillä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa kokonaisuuteen.

Havainnekuva Kalajoen Marina
Kalajoen Marinan havainnekuva. Lähde: Kalajoen Marinan Masterplan 2018.

Merellinen Kalajoen Marinan kaava-alue sijoittuu Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen ydinalueen välittömään läheisyyteen huippupaikalle, meren äärelle. Lainvoimainen kaava sisältää n. 67 000 k-m2 rakennusoikeutta ja on toteutettu kolmeen vyöhykkeeseen: Hotellikylä ja Dyynikylä muodostavat kaavassa ns. mantereenpuoleisen osan ja paraatipaikalle Keskuskariin sijoittuu varsinainen Marina vierasvenesatamineen. 

”Kalajoella on jo nyt myös veneilijöitä kiinnostavia paikkoja kuten Rahjan saaristo, Kallankarit ja vanha kaupunki Plassi. Myös Kalajoen lähialueilla on paljon mielenkiintoista historiaa ja koettavaa. Kartoitamme yhteistyökumppaneita koko Pohjanlahdelta kehittääksemme lähivuosina toimijoiden kanssa houkuttelevan veneilyreittiverkoston”, kertoo Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Janne Anttila.

Kalajoen vahvasti kehittyvä matkailukeskus on tavoitettavissa hyvin myös meriteitse: pitkän päivän purjehduksella Kalajoelle ehtii normaalisti esimerkiksi Oulusta, Raahesta, Kokkolasta ja Pietarsaaresta, muutamassa päivässä Vaasastakin, ja myös moottorivenematka näistä on kohtuullinen.

”Kalajoesta muodostuu solmukohta palveluineen. Kalajoen Hiekkasärkillä on jo ympäri vuoden toimiva matkailukeskus ja satama tulee täydentämään palveluita. Veneilijä rantautuu aktiviteettien, ravintoloiden, kylpylän ja hiekkarantojen, golfin ja upeiden ulkoilureittien äärelle. Kalajoen Marina tulee sijaitsemaan Perämerellä keskeisellä paikalla, jonne on sopivan mittaiset etapit myös Ruotsin puolelta laajentaen asiakaskuntaa. Lisäksi avomeriolosuhteet ja pitkä kausi valmiin Kalajoen matkailuinfran äärellä mahdollistavat, että Marinaan voidaan tavoitella myös kilpapurjehduskeskusta”, Anttila jatkaa.

Kalajoen Marinan palvelujen sijoittuminen
Lähde: Kalajoen Marinan Masterplan 2018.
 

Vähintään 100 venepaikkaa ja kattavat vierasvenesatamapalvelut

Vierasvenesatamasta on laadittu Meritaidon toimesta yleissuunnitelma ja palvelukonseptien kehittäminen on hyvässä vauhdissa. Sataman toteutuksesta ei ole vielä Kalajoen kaupungin päätöksiä, joten siltä osin aikataulu vielä tarkentuu. Sitä ennen, jo kuluvana vuonna, käynnistetään Marinan muiden alueiden kunnallistekniset työt ja tonttimyynti. Toimijahaku on käynnissä ja rakentamaan pääsee ensi vuonna. Vierasvenesataman osalta tavoitteena on, että satama olisi käytössä viimeistään vuonna 2022.

”Kokonaissuunnitelmassa satamaan tulee vähintään 100 venepaikkaa, joista vierasvenepaikkoja on 50. Tavoitteenamme on monipuolinen ja moderni vierasvenesatama, josta peruspalveluiden – polttoainetankkauksen, septityhjennyksen, saunan, pyykinpesutilojen ym. – lisäksi tulevat löytymään mm.  huoltotarvikkeiden noutopiste, johon voidaan tarvittaessa etukäteen tilata varaosia. Veneväylän syvyydeksi on kaavailtu 2,4 m ja satamaa suojaavat aallonmurtajat. Erikoisuutena tavoittelemme Majakkaravintolaa ja myös elämyksellistä majoitusta”, Anttila kertoo.

Kalajoen Marinan kehittämistoimet ovat osa Euroopan aluekehitysrahastosta rahoitettavaa Kalajoenseudun palveluliiketoiminnan kehittämishanketta.
 

Kalajoen Marina esittelyssä Uivassa venenäyttelyssä

Hanke on hyvässä vauhdissa, mutta sataman toimintaan ja palveluihin on mahdollista vielä vaikuttaa. Kalajoen Marinan hanke on esillä Helsingin Uivassa venenäyttelyssä ja siellä on mahdollisuus kertoa omia ehdotuksiaan satamaprojektin kehittämiseksi.

”Toivotamme kaikki Uivan venenäyttelyn vieraat tervetulleeksi tutustumaan hankkeeseemme ja kertomaan omia ideoitaan alueen ja projektin kehittämiseksi. Tämän laajuista kokonaisuutta ei Perämerellä vielä ole ja yhdessä tulevien veneilijäasiakkaiden kanssa haluamme varmistaa, että satama tulee palvelemaan veneilijöitä parhaalla mahdollisella tavalla”, toteaa Anttila.

Heisingin Uiva venenäyttely Lauttasaaressa, HSK:n kerhosatamassa, 16.–19.8.2018

Kalajoen Marina logot