Vene 24 Båt -messuilla huimia tarinoita, tärkeää tietoa ja hauskoja elämyksiä

Ajankohtaista

Helsingin kansainväliset venemessut Vene 24 Båt tarjoaa paljon ohjelmaa veneilijöille, purjehtijoille, kalastajille, mökkiläisille ja vesiharrastajille. Messuilla kuulee huimia tarinoita maailman meriltä, saa tieto moottoriveneilystä ja veneiden kunnostuksesta. Kalastusalueella kalastusoppaat kertovat vinkkejä ja uutena valtauksena on perhokalastuksen rantautuminen isosti venemessuille. Aalto-alueella suppaillaan, sukelletaan ja reppulauttaillaan. Vene 24 Båt -messut tuo kesän kymmeneksi päiväksi 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskukseen. 

Vene 24 Båt -messuilla esitellään useita satoja veneitä eri kokoluokissa. Veneitä on helppo vertailla ja löytää itselleen sopivimman. Mukana ovat lähes kaikki suurimmat suomalaiset venemerkit. Veneilyn varusteita ja tarvikkeita löytyy messuilta paljon, kuten myös laitureita ja veneilykohteita. Venemessuille tullaan tapaamaan tuttuja ja virittäytymään tulevaan veneilykauteen, tekemään hankintoja tulevaan kauteen ja tutustumaan uutuuksiin.  Kalastuksen merkitys on kasvanut vuosi vuodelta ja venemessuista on tullut myös vuoden tärkein kalastustapahtuma.

Venemessuilla on muun muassa Jari Saarion vene, jolla hän ylitti kahdesti Atlantin. Puuveneveistäjillä on oma osasto ja Mahogany Yachting Society MYS:illä omansa. Näillä osastoilla on tälläkin kertaa useita kiinnostavia veneharvinaisuuksia, vanhoja kunnostettuja veneitä ja uusia taidonnäytteitä. Venemessuilla on esillä myös SPV:n lajiliittojen veneitä ja erilaisia kilpaveneitä. Pääosassa ovat kuitenkin uudet veneet kaikissa kokoluokissa.

Veneily sopii kaikenikäisille 

Suomen Veneily ja Purjehdus ry:n osastolta saa tietoa veneilystä monipuolisesti. Osastolla on lapsille paljon hauskaa toimintaa ja veneilystä kiinnostuneille tietoa seuratoiminnasta, kursseista ja veneilyn aloittamisesta. SPV:n muuta ohjelmatarjontaa on lähinnä venemessujen ohjelmapisteissä. Olympiapurjehtijat esiintyvät venemessulla avajaispäivänä ja silloin jaetaan myös Vuoden vierasvenesatama -palkinnot. Sunnuntaisin on erityisesti liikunnallista ohjelmaa lapsille.

Tietoa veneilystä, veneistä ja veneiden kunnostuksesta

Totalveneen Messi tarjoaa tietoa moottoriveneistä ja veneilykohteista. Ohjelmapisteessä Totalveneen ja Venemestarin päätoimittaja Jan Sjölund esittelee messujen mielenkiintoisimmat uutuusveneet. Veneilykohteista esitellään muun muassa Viron pohjoisrannikon satamakohteita. Esille tuodaan myös veneilyturvallisuutta, venekatsastusta ja veneilykoulutuksia. Saariston satamat päivä on sunnuntaina 11.2., jolloin vierasvenesatamat kertovat kuulumisiaan ja esittäytyvät.

Venemestarin Telakalla hallissa  jatketaan Windy 31 -moottoriveneen ja Vator O’Day Day Sailer -päiväpurren kunnostusta.  Ammattilaiset ovat paikalla esittelemässä työnäytösten kautta synteettisen Flexiteekin, Wilks törmäyslistojen, seinä- ja kattoverhoilumateriaalien,  ja dieselkäyttöisen vesilämmittimen asennusta sekä potkurien, akselien ja perävetolaitteiden Propspeed -pinnoitusta.  Telakalla kerrotaan sähkömoottorin asentamisesta soutu-, pien- ja purjeveneisiin, vesipatjojen homehtumisen ennaltaehkäisystä, veneverhoilusta ja telakointi- ja korjaamopalveluista.

Purjehdussatamassa huimia tarinoita ja tärkeää ympäristöasiaa, uutena videokuvauskurssi

Venemessuilla purjehditaan isoilla vesillä ja Itämerellä. Tarjolla on seikkailuja, ympäristöasiaa, toiminnan esittelyjä, videokuvauskurssi ja historian havinaa. Esiintymässä ovat muun muassa Alaskassa veneessä asuva vapaalaskettelija, elämäntapapurjehtija Juho Karhu, Atlantin kahdesti soutamalla ylittänyt Jari Saario, yksinpurjehtija Ari Huusela sekä Huippuvuorille ja Grönlantiin purjehtinut Kari ”Ruffe” Nurmi, joka myös tuottaa tänä vuonna Purjehdussataman ohjelman.

Venemessuilla kuullaan, miten Ocean Ladies purjehti viikinkien vanavedessä Suomesta Norjan merien kautta Shetlantiin. Toiminnastaan tulevat kertomaan Naispurjehtijat, jotka vuokrasivat Atlantin yli -sarjan Lintu-purjeveneen ja tekivät sillä ikimuistoisia purjehduksia. Merikarhut ja Suomen Purjelaivasäätiö tulevat kertomaan toiminnastaan Purjehdussatamaan, jossa on myös  Valtameri- ja Avomeripurjehdusilta. Historian havinaa tuovat lavalle keskustelut purjehduskisoista, joita on käyty kauan sitten. Legendat nousevat lavalle, kun ensimmäisen suomalaisen maailmanympäripurjehduskilpailun veneen Skopbank of Finlandin kippari Kenneth Gahmberg ja miehistöä tulee kertomaan vuoden 1980 kisasta. Vastaavassa kisassa purjehtii nyt parhaillaan Tapio Lehtinen.

Ympäristö ja erityisesti Itämeri saa ansaitsemansa huomion perjantaisin venemessuilla. Avajaispäivänä 9.2. siellä kuullaan kaksi paneelikeskustelua, joista toisen järjestää Vene 24 Båt -messujen kumppani Baltic Sea Action Group ja Minun mereni ry.  Luvassa on erittäin painavaa asiaa ja huippupaneeleja Itämeren suojelusta. Toisena messuperjantaina, Itämeripäivänä 16.2. jaetaan Suomen Messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinto pitchausten jälkeen innovatiiviselle tuotteelle, henkilölle tai ilmiölle. Silloin on myös BSAG:n paneelikeskustelu ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmaa.

Tarinat ja nostettavat aiheet ovat uusia, mutta aivan uutta on kurssi, jossa opitaan videokuvaamaan. Ruffe tuo nyt ensimmäistä kertaa venemessuille Videokuvaus merellä -kurssin, jossa on mukana myös youtube-tähtiä Juho Karhun lisäksi BCB Veneily ja saariston tekijät.

Sunnuntaisin on lapsille suunnattua ohjelmaa, josta vastaa Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Luvassa on muun muassa solmukoulu, erilaisia haasteita ja liikunnallista toimintaa.

Perhokalastusta, kalastusoppaita, suppausta, sukellusta ja reppulautailua

Kalastus ja vesiharrasteet ovat tärkeä osa venemessujen ohjelmatarjontaa. Ohjelmaa järjestetään kolmessa pisteessä;  Alutroll-Tohatsu-lavalla, Aalto-altaalla ja perhonheittobaanalla. Lavalla kuullaan kalastusoppaiden mm Mika ” Haukikoira” VornasenJani OllikaisenTimo Salmelan ja Ari Paatajan opastusta kalastuksen saloihin ja saadaan hyviä vinkkejä erilaisiin kalastustyyleihin, nyt ensimmäistä kertaa heittokalastuksen lisäksi myös perhokalastus on isosti mukana.

Predator Masters with Ruoto 2024 -kilpakalastusohjelman finaalinäytös ja palkintoseremoniat on ensimmäisenä lauantaina ja sisäsuppailun SM-kilpailut toisena lauantaina. Aalto-altaalla pääsee tällä kertaa suppailun lisäksi kokeilemaan packraftia eli reppulauttailua. Aalto-alueella on myös sukellusallas, johon pääsee kokeilemaan laitesukellusta. Perhonheittobaanalla voi ihailla Hardyn Alistair Dandien ja Howard Crostonin sekä suomalaisten tähtien mm. Kari ”Hissu” Hietalahden ja Sami Pilven taidonnäytteitä. Yleisö pääsee myös itse kokeilemaan erilaisia perhovapoja. Messuilla palkitaan tälläkin kertaa Vuoden kalamies ja Vuoden kalastusopas.

Helsingin kansainväliset venemessut helmikuussa

Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuma Vene 24 Båt Helsingin kansainväliset venemessut 9.–18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa.