Pelasta Itämeri -palkinnosta pitchataan Vene 20 Båt -messuilla

Ajankohtaista

Suomen Messusäätiön Pelasta Itämeri -palkinnolla tahdotaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Kolme yritystä, DG-Diving Group, Origin by Ocean ja Seaboost, esittelevät venemessuilla lyhyesti toimintaansa ja kertovat, miksi heidän tulisi saada palkinto. Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan perjantaina 14.2. klo 16 alkavan pitchauksen jälkeen Vene 20 Båt -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

Seaboost-puhdistuslaite
Seaboost-puhdistuslaitteet kisaavat Pelasta Itämeri -finaalissa.

Nyt toista kertaa venemessujen yhteydessä jaettava 5000 euron rahapalkinto annetaan vuosittain yritykselle, yhteisölle tai ihmiselle, joka on kehittänyt innovaation, joka vaikuttaa merien, erityisesti Itämeren puhtauteen, tuo Suomen cleantech-alalle positiivista imagoa ja josta voi keittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.  Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.  Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia ja niistä raati on valinnut loppusuoralle kolme. Raatiin kuuluvat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Michaela Ramm-Schmidt Baltic Sea Action Groupista. Raati päättää voittajan perjantaina 14.2. esittelyjen jälkeen.

Antti Pohjola tulee tilaisuuteen kertomaan, mitä kuuluu viime vuonna palkinnon voittaneelle Solar Water Solutions Oy:lle, joka on kehittänyt aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusjärjestelmän. Pelasta -Itämeri -palkintotilaisuuden juontaa Mikko ”Peltsi” Peltola.

Pelasta Itämeri -palkinnosta kisaavat:

DG-Diving Group – vedenalainen imuri

DG-Diving Group keskittyy laivojen vedenalaiseen huolto- ja korjaustoimintaan sekä runkojen puhdistukseen pääasiassa Itämeren alueella. Yritys on kehittänyt ainutlaatuisen puhdistuslaitteiston, jonka avulla voidaan ehkäistä ja vähentää monia Itämerelle haitallisia laivaliikenteen ympäristövaikutuksia. Laitteisto toimii kuin vedenalainen imuri – laivan runkoon kiinnittynyt kasvusto saadaan kerättyä pois merestä kompostoitavaksi tai energiantuotantoon. Menetelmä on saanut kansainvälisen patentin ja ympäristöluvat Ruotsiin. Tavoitteena on laajentaa menetelmän käyttöä koko Itämeren alueelle.

Vedenalaisen puhdistusmenetelmän avulla laivat kuluttavat polttoainetta jopa 3,5 tuhatta litraa vähemmän vuorokaudessa, kun kitka ja veden vastus pienenevät. Samalla laivan pakokaasupäästöt vähenevät vastaavasti. Menetelmä suojelee myös Itämeren herkkää meriekosysteemiä, kun Itämeren ulkopuolelta saapuvien laivojen runkoon kiinnittyneiden vieraslajien pääsyä merialueelle saadaan ehkäistyä.

Origin by Ocean – merilevistä hyötytuotteita

Origin by Oceanin visiona on luoda Itämeren levää hyödyntävää liiketoimintaa Suomeen. Vesistössä sinilevä on myrkyllinen ihmiselle ja tuhoaa monen eläin- ja kasvilajin elinympäristöä. Sinilevä ja rakkohauru sisältävät kuitenkin aineosia, joita elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuus voivat hyödyntää raaka-aineina, kuten sakeuttajina. Osana visiota on luoda Itämeren levään pohjautuva liiketoiminnan ekosysteemi Suomeen, joka auttaisi Itämeren rehevöitymisongelman ratkaisemisessa kaupallisesti kannattavin keinoin.  

Seaboost – irti myrkyistä

Seaboost kehittää, valmistaa ja myy mekaanisia veneen pohjan puhdistuslaitteita, joiden avulla pohjat on helppo pitää puhtaana ilman vesistöille haitallisia myrkkymaaleja. Seaboost-menetelmiä on testattu ympäri Pohjoismaiden loistavin tuloksin, ja ne ovat kaikkien veneilijöiden saatavilla jo nyt. Sopivia työkaluja löytyy jopa 4,5 m leveiden veneiden puhdistamiseen.

Puhdistuslaite tekee turhaksi myrkkymaalit, joiden teho perustuu biosideihin, jotka estävät kasvustoa sekä eroosioon, joka ajon aikana vapauttaa myrkkyjä ja mikromuoveja vesistöön. Ympäristömyrkyt kuten kupari ja sinkki kertyvät suojaisille, matalille alueille, jossa huviveneitä tyypillisesti käytetään. Seurauksena on kasvuston, pieneliöiden ja kalojen kuolleisuutta. Myrkyt kertyvät myös moniin avainlajeihin. Vaikutukset heijastuvat koko Itämeren ekosysteemiin.

Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma

Vene 20 Båt -messut ovat avoinna 7. – 16.2. Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna arkisin klo 11-19 ja viikonloppuisin klo 10-18. Messuille voi ostaa #MEIDÄNMERI-hyväntekeväisyyslipun, josta menee 3 euroa Itämeren suojeluun John Nurmisen Säätiön kautta. Vene 20 Båt -messut järjestää Messukeskus Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta.