Löydä uudet veneet, moottorit, varusteet, palvelut ja paljon muuta!

 

Kaislaveneellä onnistuneesti Suomenlahden yli

Ajankohtaista 16.6.2021

Suomen ensimmäinen avomerikelpoinen kaislavene kesti kovaksi yltyneessä kelissä hyvin

Kaislaveneellä onnistuneesti Suomenlahden yli

Erikoisista purjehdukseen ja mereen liittyvistä hankkeistaan tunnettu Kari ”Ruffe” Nurmi onnistui yrityksessään purjehtia Suomenlahden yli kaislaveneellä. Suomen ensimmäinen avomerikelpoinen kaislapurjealus osoittautui merikelpoiseksi, vaikka se joutui 30 tuntia kestäneellä matkalla myös ukkosrintaman kouriin. 

Purjehdus alkoi Tallinnan Piritan satamasta perjantaina klo 20.20, ja perille Helsingin Jollakseen saavuttiin sunnuntaina klo 02.48. Matkan keskinopeudeksi muodostui noin 1,5 solmua. 

Sopivan sääikkunan löytäminen oli Ruffen mukaan haastavaa, sillä tuulen piti jaksaa puhaltaa samasta suunnasta noin vuorokauden ajan. Kun sopiva etelän puoleinen tuuli vihdoin löytyi, vene vietiin Tallinnaan Piritan satamaan, josta lähtö tapahtui. Alkumatkasta tuuli oli lähes tyyni, mutta voimistui pian mukavaksi n. 4-5 m/s purjehdustuuleksi. Helsingin majakan kohdalla yllättänyt ukkosrintama voimisti tuulen kovaksi.

”Kovassa tuulessa jouduimme laskemaan purjeen ja vene asetettiin ajelehtimaan tuulen mukana. Vene ui syvällä, ja ponttonit kyntävät käytännössä kokonaan pinnan alla. Kyyti aallokossa oli siis märkää, mutta missään vaiheessa ei tullut tunnetta, että vene hajoaisi. Vene kesti hyvin jopa 1,5 metrin aallokon”, Ruffe kertoo.

Ruffe on aiemmin ylittänyt Suomenlahden Thor Heyerdahlin Kon-Tiki -lautan inspiroimalla laiturilla vuonna 2015. Tämän kertaisen aluksen esikuvana on toiminut RA-kaislavene, jolla Heyerdahl ylitti Atlantin valtameren vuonna 1970. 

Veneen materiaalina on käytetty suomalaista järviruokoa. Se muodostuu neljästä erillisestä kaislaponttonista, jotka on sidottu toisiinsa ja puiseen runkoon, joka muodostaa rakenteen selkärangan. Kaiken kaikkiaan kahdeksan metriä pitkässä veneessä on köyttä noin kilometrin verran. 

Kari ”Ruffe" Nurmi

Hankkeen eri vaiheista tuotetaan sarja videoita, joiden julkaisua on mahdollista seurata Ruffen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa (Seikkailun maku), Instagramissa ja YouTubessa: @kariruffenurmi sekä osoitteessa ruffe.fi

Vuoden matkapurjehtijaksi vuonna 2018 valittu Ruffe on kokenut valtameripurjehtija ja seikkailija. Ollessaan vasta 23-vuotias hän purjehti Suomesta Amerikkaan ja takaisin. Myöhemmin Ruffe on mm. purjehtinut ensimmäisenä arktisten Huippuvuorten ympäri muoviveneellä. Hänet tunnetaan myös omaperäisistä tempauksistaan veneilyn ja luonnon puolesta. Ruffe on Suomen valtameripurjehtijat ry:n puheenjohtaja.